ÅRSMELDING

Norsk Fysisk Selskap

1998 - 1999

Årsmeldingen omfatter perioden mellom årsmøtene 11. juni 1998 og 19. juni 1999.

ORGANISASJONSFORHOLD

Styret har bestått av:

Thormod Henriksen (Oslo), president til 31/12 1998
Steinar Stapnes (Oslo), president fra 1/1 1999
Kristian Fossheim (Trondheim), visepresident
Jan Petter Hansen (Bergen),
Olav Gaute Hellesø (Tromsø)
Anders Isnes (Oslo)

med varamedlemmer:
Jacob Stamnes (Bergen)
Halstein Høgåsen (Oslo)
Alfred Hansen (Tromsø)

Selskapets sekretær var Tove Svendby fram til 31/12 1998. Fra 1/1 1999 har Heidi Bruvoll vært sekretær.
Styret har hatt tre heldagsmøter i perioden og et telefonmøte  En lang rekke mindre saker er avgjort via E-mail.
Dette gir en betydelig besparelse rent økonomisk for selskapet. En omfattende omlegging til å bruke E-mail for å
kommunisere med medlemmene er gjort. I dag er ca.930 av medlemmene registert med E-mail addresse.
Den omleggingen har blitt gjennomført av Heidi Bruvoll. 


MEDLEMSREGISTER

Norsk Fysisk Selskap har nå 1259 medlemmer, hvorav 98 er studenter og stipendiater, 88 er pensjonister og 426 er knyttet til Norsk Fysikklærerforening. Selskapet har to æresmedlemmer. Selskapets vekst i antall medlemmer er vist ved følgende tabell:
 
År Medlemmer
1994 829
1995 902
1996 950
1997 1050
1998 1208
1999 1259
 

NFS har følgende kollektive medlemmer:
Laborel A/S., Norsk Hydro A/S. SINTEF, STATOIL, Simrad Optronics, Det norske Veritas og IFE.

Årskontingenten er kr 220 for individuelle medlemmer. Studenter og pensjonister betaler 50 %. Kontingenten til Norsk Fysikklærerforening er kr 280, hvorav halvparten går til NFS.

Alle som ønsker, kan få tidsskriftet Europhysics News mot å betale kr 30 i porto-omkostninger. For tiden er det 488 medlemmer som får Europhysics News.



 

Selskapets tidsskrift «Fra Fysikkens Verden» gis ut fire ganger i året med et opplag på 1600. For Selskapets medlemmer er abonnementet inkludert i årskontingenten.

Redaktører:
Øyvin Holter
Finn Ingebretsen

Redaksjonssekretær:
Karl Måseide

Redaksjonskomite:
Noralv Bjørnå
Anne Grete Frodesen
Ingerid Hiis Helstrup
Per Chr. Hemmer
Egil Leer

Tidsskriftet drives, som tidligere, med stor grad av egeninnsats fra redaktørene. NFS vil takke Øivin Holter og Finn Ingebretsen for deres arbeid og ikke minst Karl Måseide som gjør en kjempejobb som redaksjons-sekretær.

Norges forskningsråd støttet driften av tidsskriftet med et bidrag på kr 45 000 i 1998. Abonnenter i NFS bidro med kr 60 000, mens bidrag fra andre abonnenter utgjorde drøyt kr 34 000.


FYSIKERMØTET 1998

Fysikermøtet 1998 ble holdt i Oslo fra 10. til 12. juni. Steinar Stapnes var leder for arrangementskomiteen.

Det ble avholdt foredrag av Bengt Gustavsson (Univ. i Uppsala) (In the beginning), Jon Magne Leinaas (UiO) (Measuring the quantum mechanical wave function), Bjørn Wiik (DESY) (Science around a particle accelerator), Jens Feder (UiO) (Statistical physics in the physics of macroscopic systems). I tillegg skulle Carlo Rubbia (CERN) ha holdt foredraget (Energy for the World), men pga. av streik fikk ikke han anledning til å komme hit til Norge. Endel av de påmeldte kunne heller ikke delta på møtet nettopp pga streiken. I tillegg måtte hele møtet holdes på Idrettshøgskolen, og ikke i Fysikkbygningen på Blindern som opprinnelig planlagt.

Over to halve dager ble det arrangert parallellsesjoner med til sammen 73 foredragsholdere, derav de fleste av studenter. To av foredagsholderne ble trukket ut til å delta på Den internasjonale konferansen for fysikkstudenter, ICPS'98, som fant sted ved Unviersitetet i Coimbra, Portugal.

Siste dag ble avsluttet med en meget interessant debatt med tittelen «Fysikkfagets stilling i Norge». Det var 2 innledere til debatten: Eivald Røren (Det Norske Veritas), Einar Steensnæs (Stortingsrepresentant og Parlamentarisk leder i KRF).

Den første kvelden var det samling på Idrettshøgskolen med overføring på storskjerm fra VM i fotball. Dagen etter var det festmiddag på Videnskaps - Akademiet.

Fysikermøtet var godt arrangert, og det var bra med deltagere. Omtrent 200 personer deltok på møtet i Oslo.


FAGGRUPPENE

NFS har 12 faggrupper og i tillegg til Norsk Fysikklærerforening. Videre har de kvinnelige fysikere et eget kontaktnett: «Nettverk for kvinner i fysikk».

Akustikk
Akustikkgruppen er en av de minste i NFS med ialt 19 medlemmer og 28 subsidiære medlemmer. Styret består av Ulf Kristiansen, NTNU (leder), Per Lunde, CMR og Halvor Hobæk, UiB.
Gruppen arrangerte i februar 1999 «Scandinavian Symposium on Physical Acoustics» på Ustaoset Høyfjellshotell. Dette var det 22. i serien og samlet omkring 50 personer fra inn- og utland.

Astrofysikk
Gruppen har 29 medlemmer + 87 subsidiære medlemmer. Leder er Per Barth Lilje, UiO.

Biofysikk
Gruppen har 68 medlemmer + 43 subsidiære medlemmer.
Styret består av (leder) Erik O. Pettersen, UiO, Bjørn Torger Stokke, NTNU, Unni Oxaal, NLH, Dag Rune Olsen, Radiumhospitalet.
Gruppen arrangerer et nasjonalt kontaktmøte hvert annet år, som i år ble arrangert i mars på Kongsvold. Det nåværende styre ble valgt på dette møtet. Det var drøyt 50 deltakere fra NTNU, UiO, Radiumhospitalet, NLH og Statens Strålevern. I tillegg var det to gjesteforelesere: Stefan Andersson-Engels fra Lund University Meidacal Laser Centre og John Hertz fra NORDITA i København.

Data og måleteknikk
En gruppe med 41 medlemmer + 81 subsidiære medlemmer ledet av Tore H. Løvaas, NTNU.

Kondenserte fasers fysikk
Dette er den største gruppen i selskapet med 117 medlemmer + 49 subsidiære. Gruppen ledes av Unni Oxaal, Institutt for tekniske fag ved NLH. Gruppen hadde sitt årlig møte på Rondablikk septebmer 1998.

Generell teoretisk fysikk
Gruppen har 72 medlemmer + 89 subsidiære medlemmer. Leder er Per A. Amundsen, HSR.

Geo- og ionosfærefysikk
Gruppen har 40 medlemmer + 52 subsidiære medlemmer. Leder er Jan A. Holtet, UiO.

Kjernefysikk
Gruppen har 48 medlemmer + 46 subsidiære medlemmer. Leder Jan S. Vaagen, UiB.

Optikk
Gruppen har 75 medlemmer + 63 subsidiære medlemmer. Gruppen deltok med 5 foredrag ved Fysikermøtet 1998. Gruppen arrangerte videre «Norsk elektro-optikkmøte» i Balestrand 6. til 9. mai 1999 der det var ca 90 deltagere og 45 presentasjoner. Under dette møtet ble det valgt nytt styre, som nå består av Ola Hunderi, NTNU (leder), Stig Landrø, Simrad Optronics ASA, Tore Lindmo, NTNU og Gunnar Wang, FFI.

Partikkelfysikk
Gruppen har 43 medlemmer + 58 subsidiære medlemmer. Den ledes av Bjarne Stugu, UiB.

Petroleumsfysikk
Gruppen består av 51 medlemmer + 34 subsidiære medlemmer. Den ledes av Jon Samseth, IFE. De arrangerer hvert år et møte i august, gjerne på Fevik Strandhotell.

Plasma og gassutladningsfysikk
Gruppen består av 20 medlemmer + 27 subsidiære medlemmer. Den ledes av Svein Sigmond, (NTNU). Andre styremedlemmer er Asbjørn Kildal, UiO, Alf H. Øien, UiB og Åshild Fredriksen, UiTø. Gruppen arrangerer årlige (Nordiske) Symposier av 3 dagers varighet. I januar 1999 ble det 34. Symposium (siden det første i 1966) arrangert på Geilo Hotel. Det samlet mellom 20 og 30 deltagere, omtrent samme antall som de senere år. Det var 3 inviterte foredragsholdere: Hans Schamel fra Universitetet i Bayreuth, Torbjørn Hellsten fra KTH og Vladimir Demidov fra Universitetet i Murmansk. Deltagerne forøvrig , som kom fra Norge, Sverige, Danmark og Estland, bidro med oppunder 20 foredrag i tillegg.

Norsk Fysikklærerforening
Norsk Fysikkærerforening har nå 421 medlemmer. Den øker i raskt tempo og har blitt imponerende stor i løpet av de 3 år den har eksistert. Den ledes av Anders Isnes, UiO. 
Foreningen utgir nå sitt eget blad «Fysikklæreren» med Arna Lerkerød, Porsgrunn, som redaktør. Den gis ut elektronisk.

Nettverk for kvinner i fysikk
Nettverk for kvinner i fysikk Gruppen har rundt 150 registrerte medlemmer. Styret består av Berit Sundby Avset, Arna Lerkerød og Unni Oxaal. Styret har planlagt en egen sesjon under Fysikermøtet på Geilo. Styret har kontakt med søsterorganisasjoner i Danmark og USA.


NORSK FYSIKKRÅD

http://www.fys.uio.no/fysikkraad/

Norsk Fysikkråd, NFYR, er et nasjonalt fagråd under Det Norske Universitetsråd. Rådet har 10 medlemmer med en funksjonstid på 2 år, men det er nå inne i en omorganisering. Fram til nå er det blitt valgt én representant for hvert av de 4 universiteter, én fra Norges Landbrukshøgskole og én fra Høgskolen i Stavanger. Norsk Fysisk Selskap har valgt de øvrige 4 representanter til Fysikkrådet: én fra videregående skoler, én fra de regionale høyskoler, én fra universitetsmiljøet (som regel styret i NFS) og én fra øvrige forskningsinstitusjoner. Omorganiseringen vil bl.a. føre til at bestyrerne vil være representanter fra universitetene og at NFS vil bli observatør i NFYR. Den nåværende sammensetningen av rådet vil fungere tom. desember 1999.

I perioden 1/1 1999 til 31/12 2000 er følgende rådsmedlemmer valgt av årsmøtet i NFS:
Regional høyskole: Annik Magerholm Fet (varamedlem Hans Grelland).
Videregående skole: Anders Isnes (varamedlem Karl T. Hetland).
Forskningsinstitusjon: Bjørn Hauback (varamedlem Heidi Espedal).
Universitet: Jan Petter Hansen (varamedlem Steinar Stapnes).

Torgeir Engeland er formann i NFYR.

Forøvrig henvises til Norsk Fysikkråds årsmelding. 


EUROPEAN PHYSICAL SOCIETY

http://epswww.epfl.ch/

Medlemskontingenten i EPS er på 9,1 ECU (ca. 79 kr) pr. pers. Pensjonister, studenter og medlemmer av Norsk fysikklærerforening betaler halv kontingent, men de har alle rettigheter. Det er fortsatt muligheter for å være "Individual Ordinary Member" (IOM).

Det er et økende antall medlemmer som etterhvert ønsker å få tilsendt "Europhysics News". NFS beregner kr 30 i distribusjon innen Norge.

EPS består nå av fysikere fra 36 land og har mer enn 70 000 medlemmer. I 1997 ble det vedtatt følgende 4 hovedsatsingsområder for EPS:
1. Issues of professional physics.
2. Care for the next generation.
3. East-West cooperation.
4. Public awareness and information dissemination.
Mer informasjon om dette finner man på :  http://epswww.epfl.ch/ene/ene_jun96_strategy_text.html

Dette er for det meste i tråd med NFS satsing.

På rådsmøtet i Mulhouse i april 1999 ble det valgt følgende styre:

Denis Wearie, Irland, var president fram tom. mars 1999. Sir Arnold W. Wolfendale overtok da som president. Wolfendale er fra England, og han er 71 år gammel. Han er professor ved Durham University, og hans forskningsfelt er kosmisk stråling. Han har vært president i «Royal Astronomical Society» og «Institute of Physics».

I tillegg er følgende med i styret fra april 1999 :  D.L. Wearie (visepresident, Irland), C. Rossel, P. Reinecker, Ana Maria Eiro (Portugal), Denis Jerome (Frankrike), Rudolf Klein (Tyskland), G. Benedek (Italia), T. Hickson, Ryszazrd Sosnowski (Polen) og Per-Anker Lindgaard (Danmark).


NORDIC - BALTIC SAMARBEID

I 1996 ble, etter initiativ fra Nordita, alle de fysiske selskaper i Norden og de 3 baltiske landene samlet i København for å drøfte felles interesser og problemer. De fysiske selskaper i Estland, Latvia og Litauen sliter med dårlig økonomi og små ressurser. De er medlemmer av EPS, men kan foreløpig ikke makte å betale medlemskontingent. Etter avtale med EPS betaler de en viss prosent (som starter på 30 %), og det er planer om at den etterhvert skal trappes opp. Dette fører til at de Baltiske landene får en tilsvarende brøkdel av Europhysics News.

Det var i første rekke for å drøfte dette og andre problemer at møtet i København kom igang. For å hjelpe de Baltiske landene i en overgangsperiode, er det dannet en samarbeidsgruppe: «Nordic-Baltic contact group». Vårt bidrag har vært å betale en del av medlemskontingenten i EPS for Latvia og Litauen. Vi sender også tiloversblevne eksemplarer av Europhysics News til de to landene.

Nordic-Baltic contact group har vært samlet 3 ganger; i 1996 i København, i 1997 i Helsinki. og i Oslo i forbindelse med Fysikermøtet i 1998.
Møtet i Oslo dekket blant annet (jeg maa inkludere litt mer her) :
(1)  EPS-matters : Per Anker Lindgård
The communication between EPS and its members.
Opinions about Europhysics News (EN):
Elections in the EPS.
(2) Reports/news/updates  from the various countries.
(3) News from Nordita.
(4)  Next meeting.
The agenda will be similar with news, updates, information - including discussion about EPS nomination/voting.

NFS støttet og bekostet reisen for de 3 representantene fra Estland, Latvia og Litauen.


IUPAP

http://www.physics.umanitoba.ca/IUPAP/

NFS er "Nasjonalkomite" for International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP). Medlemskontingenten til IUPAP betales av Det Norske Videnskapsakademi, men av økonomiske grunner er den norske IUPAP aktiviteten forholdsvis liten. IUPAP avholdt sin generalforsamling i Atalanta i mars 1999, og NFS var representert ved Steinar Stapnes. Et sammendrag av dette møtet er tilgjengelig på WWW-addressen ovenfor.


FYSIKKPRISER

NFS har hatt gleden av å dele ut diverse priser på sine årsmøter. I 1999 vil det bli delt ut tre priser.
For tiden har vi tre priser som blir delt ut hvert annet år. Det gjelder:

Norsk Hydros Birkelandpris i fysikk
Denne prisen er ny av året. Norsk Hydro vil annenhvert år gi kr. 25000,- til en fagpris i fysikk som skal utdeles av selskapet. Prisen gis for fremragende norsk forskning innen fagområdet fysikk. Det vil bli lagt hovedvekt på at arbeidet skal være av høy faglig kvalitet. Prisen vil bli delt ut på Fysikermøtet på Geilo i 1999.

Simrad Optronics' pris i elektrooptikk
Prisen gis for et norsk arbeid på fagområdet elektro-optikk eller et arbeid der elektro-optiske metoder er anvendt. Prisen er på kr 15.000. Den 9. prisen blir delt ut på Fysikermøtet på Geilo i 1999.

NFS Undervisningspris
Vi deler ut en pris på kr 15.000 hvert annet år for fremragende arbeid i videregående skole. Til nå er delt ut 3 priser: i 1993 til Ingrid Hiis Helstrup, i 1995 til Karl Torstein Hetland og i 1997 til Øystein Falch. Neste prisutdeling er på Fysikermøtet i 1999.
 



NFS TAKKER SINE MEDARBEIDERE

Det er mange i Selskapet som yter en innsats for selskapet i løpet av året. Det er en glede for den nåværende presidenten å uttrykke en spesiell takk til:
Thormod Henriksen for hans store innsats som president i NFS gjennom åtte år.
Vår tidligere sekretær, Tove Svendby, for den flotte innsatsen hun har gjort for NFS siden 1995.
Redaksjonskomiteen i «Fra Fysikkens Verden». En spesiell takk til Finn Ingebretsen, Øivin Holter og Karl Måseide.
Vi takker alle som er med i komitéer og utvalg samt alle som arrangerer møter i regi av NFS og dets mange faglige grupper.
Og sist men ikke minst vil vi takke vår nåværende sekretær, Heidi Bruvoll, for hennes meget omfattende og effektive innsats
innen selskapet.

Blindern juni 1999

Steinar Stapnes
(President)