Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del A: Varme

A03 Termostat

Stikkord:
Automatisk sikring 
Bimetall

Jf: 
Termistor, A02

Mer fysikk på roterommet: 
Bimetall s 85

Utstyr: 
Bimetall 
Patentband av kopper 
Stiftemaskin 
Ledninger og krokodilleklemmer 
Strømkilde


 


Bimetall kan man kjøpe i metervis i læremiddelforretninger. Varm et lite stykke over en fyrstikk sånn at du ser hvilken vei det bøyer seg, og monter det så det bøyer oppover. På den ene sida har vi satt fast bimetallet direkte på en liten trebite ved hjelp av en stiftemaskin. Bimetallet er bøyd slik at det på den andre siden hviler mot et patentband av kopper. Kopperbandet er også satt fast med stifter fra en maskin. Det er best om det bli en god kontaktflate mellom kopperet og bimetallet. Begge kontaktflater bør pusses reine med sandpapir. 

Varmespiralen er laget av konstantan- eller kanthal-tråd, eller den er tatt ut av en kassert kokeplate eller varmeovn. 

Så kopler vi systemet sammen sånn at bimetallet og varmetråden er i serie. Når bimetallet blir varmt og bøyer seg opp, blir kontakten brutt, ovnen blir kald igjen, bimetallet lager ny kontakt, bimetallet blir varmt igjen, osv. 

Man fikler en del før det går helt bra. Spenningen må tilpasses så ovnen blir passende varm, eller man retter på lengden av varmetråden. Man kan også bøye mer eller mindre på bimetallet. Kontaktflatene må pusses en gang i mellom. 

Bimetaller er ofte brukt i f eks termostater. Kontaktpunktene består da av stoffer som ikke blir brent. Kanskje består kontaktpunktene av keramiske perler av passende slag. Bimetaller blir også brukt i automatiske sikringer, men ofte kan termistorer gjøre bedre nytte.

 
Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
A04
Del A
3. avdeling
Indeks