Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del D: Trykk

D04 Fallparabel i fritt fall

 

Jf: 
Fysikk på roterommet:
Fallparabel s 75

Mer fysikk på roterommet:
Hvordan faller fallparabelen? s 61 

Stikkord: 
Tyngde 
Lufttrykk 

Utstyr:
Plastflaske med lite hull 
Bøtte
Over et begrenset område av vårt nabolag er tyngdefeltet homogent, absoluttverdi og retning er konstanter. Da beskriver et legeme i fritt fall en parabel.

Det er et hull i flaskesida nesten helt nederst. Vannstrålen strømmer horisontalt ut og danner så en fallparabel. Hva skjer hvis vi slipper flaska?

  I videoen har vi forsøkt å filme en fallparabel som faller fra et par meters høyde i Store fysiske auditorium på Blindern. Vannet er melkefarget for at vi skal se strålen. Problemet er altså: Hva skjer når vi slipper flaska? Da faller jo alt sammen. Da skal alt falle like fort? Det er best å diskutere problemet før man gjør forsøket. 
Et innlegg kan kanskje påstå at flaska er tung og luftmotstanden blir liten. På vanndråpene betyr luftmotstanden mye mer. Kanskje vannstrålebuen vender oppover under fallet?
  Vi er ikke sikre på om videoen viser resultatet tydelig. Men det viktigste her er at når flaska og vannet begynner å falle, vokser ikke trykket nedover i vannet lenger, og derfor blir det ikke presset noe vann ut av hullet i flaskesida. Det kommer altså ikke noe vann ut, det blir ingen stråle.
   
Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
D05
D00
3. avdeling
Indeks