Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del E: Krefter

E12 Variabel g

Stikkord:
Pendler 
Friksjon 
Fall 

Jf:
Fritt fall E09

 

Friksjonskuler er strødd utover en stor glassplate som er stilt på skrå. Legemer med plan underside kan gli med liten friksjon langs plata; de må ikke være for tunge. Helningsvinkelen må være nokså liten, opp til 20o ellers holder ikke friksjonskulene seg på plass. Det kan lønne seg å gni glassplata med tørkepapir sånn at den blir elektrisk ladd.
..
Utstyr:
Stor glassplate 
Friksjonskuler 
Metallskiver 
Tråd 
Utskytingsmekanisme
Vi har nå en todimensjonal modell av tyngdefeltet. Horisontalt i denne modellen er parallelt med skjæringslinjen mellom skråplanet og horisontalplanet. Vertikalt er vinkelrett på skråplanet.
.
  Tyngdeakselerasjonen i denne modellen blir
g sin j , der j er hellingsvinkelen for skråplanet. Vi brukte skråplan slik at modellens tyngdeakselerasjon varierte fra ca g/10 til ca g/3. På månen er tyngde akselerasjonen ca g/6.
Vi prøvde med pendler, en skive bundet fast i en tråd. "Kula" glir på skråplanet. Med slik forsøk kan man forsøke å kontrollere pendelformelen: T = 2 p Ö (L/g)
Men i vår modell må vi regne med formelen: 
T = 2 p Ö (L/(g sin j ))

I videoen har vi også forsøkt med kast med ulike retninger for startfarten og med forskjellige starthastigheter. 
Vi startet skivene ved å bruke en skytemekanisme fra et fallapparat. 
Med den tilnærming en kunne vente finner vi at et kast fra bakken når lengst med en startretning som danner 45o med horisontalretningen. 

Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
E13
Del E
3. avdeling
Indeks

.