Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del H: Lys med video
 


H09 Dybdeskarphet

Stikkord:
Blenderåpning

 

Når vi ser bort fra linsefeil avbilder en kameralinse et punkt P1 tilnærmet som et punkt P1', på en bildeskjerm som linsa er innstilt på.
Jf:
FR, Øyet s 11
 
 

Utstyr:

Blender med lite hull
Videokamera med tv.


 

Et annet objektpunkt P2 med en annen avstand fra linsa blir avbildet som et punkt P2', men ikke på bildeskjermen. På skjermen blir bildet av P2 en større eller mindre skive. 

Ved å studere figuren innser vi at jo større blenderåpningen er, dess større er radien i den skiva som avbilder punktet, og dess mer vil bildene av nærliggende objektpunkter overdekke hverandre. Dybdeskarpheten øker altså med avtagende blenderåpning.

  Om vi stikker et hull i et svart papir, kan vi med tilstrekkelig lys, lese små skrift selv på svært kort avstand.
  To fyrstikkesker er stilt opp, den ene nesten en meter foran den andre. Dette bildet er tatt med kameraet et par meter unna. Vi ser begge noenlunde skarpt.

 
  De to neste bildene er tatt med kameraet 50 cm fra den forreste esken. Begge er skarpstilt på den bakerste esken. Det første bildet er tatt med full blenderåpning. (Med vårt kamera betyr det med vanlig åpning.)

..

Den forreste esken er da ikke skarp.

  Det siste bildet er tatt mens vi holder et lite hull like foran kameralinsa.

Nå kan vi lese skriften på begge eskene. Dybdeskarpheten er blitt større, men samtidig kommer det mindre stråling inn i kameraet. 

Dessverre kan vi ikke regulere blenderåpningen på vårt kamera, og det hullet vi brukte til å begrense strålekjeglen, kommer ikke på rett sted. Derfor blir utsnittet begrenset også.
 

  Det går an selv i store forsamlinger å la alle se gjennom små hull i svart papir. Vi tar det likevel med her for å minne om at nesten alle mennesker fotograferer og har bruk for kunnskapen om dybdeskarphet.

Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
H10
Del-H
3. avdeling
Indeks