Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del A: Varme
 
 


A11 Eterdamp


 



 
Stikkord:
Fordamping
Kondensering
Fordampingsvarme
Kondenseringsvarme
Is
Dietyleter
Eter (dietyleter C2H5OC2H5) koker allerede ved 34,5 oC, og fordamper derfor lett ved romtemperatur. Når man vifter over en skål med eter, fordamper væsken svært raskt. Det krever energi, væsken blir avkjølt og det gjør beholderen den står i også. 

Sett en kork på bordet, og legg en vanndråpe på korken. Sett en liten metallskål med tynt gods oppå korken, og klem litt ned så vannet fordeler seg over hele berøringsflata.


 
 

..


 



 
Jf:
Kondensstriper, A12
Vann koker til is, A10

Utstyr:
Metallskål
Kork
Eter

Hell litt eter i skåla. (Sett proppen i eterflaska igjen.) Vift med en kartong over eteren så den fordamper fort. Det bør være så mye eter at det tar et par minutter før all eteren er forsvunnet. 

Når eteren er borte, er vannet under skåla frosset til is. Korken sitter fast i skåla når du løfter den

Skåla skal bli kald, og den skal også ta varme fra vannet under. Den bør derfor være av metall fordi det er en god varmeleder. Den bør ha tynt gods så den ikke har for stor varmekapasitet. Det skåla står på, bør være en varmeisolator. Derfor valgte vi en kork.
 
 


..


 






Hvis du bruker en vid skål, har eteren lett for å samle seg langs den ene kanten, kanskje utafor der korken og vannet er. I slike tilfeller bør du holde i korken og regulere innstillingen så eteren holder seg midt i skåla. 


 
Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
A12
Del A
3. avdeling
Indeks