Del A: Varme
A11 Eterdamp
Stikkord:
Fordamping Kondensering Fordampingsvarme Kondenseringsvarme Is Dietyleter |
Eter (dietyleter
C2H5OC2H5) koker allerede ved
34,5 oC, og fordamper derfor lett ved romtemperatur. Når
man vifter over en skål med eter, fordamper væsken svært
raskt. Det krever energi, væsken blir avkjølt og det gjør
beholderen den står i også.
Sett en kork på bordet, og legg en vanndråpe på korken. Sett en liten metallskål med tynt gods oppå korken, og klem litt ned så vannet fordeler seg over hele berøringsflata. |
..
Jf:
Kondensstriper, A12 Vann koker til is, A10 Utstyr:
|
Hell litt
eter i skåla. (Sett proppen i eterflaska igjen.) Vift med en kartong
over eteren så den fordamper fort. Det bør være så
mye eter at det tar et par minutter før all eteren er forsvunnet.
Når eteren er borte, er vannet under skåla frosset til is. Korken sitter fast i skåla når du løfter den. Skåla skal bli kald, og den
skal også ta varme fra vannet under. Den bør derfor være
av metall fordi det er en god varmeleder. Den bør ha tynt gods så
den ikke har for stor varmekapasitet. Det skåla står på,
bør være en varmeisolator. Derfor valgte vi en kork.
Hvis du bruker en vid skål, har eteren lett for å samle seg langs den ene kanten, kanskje utafor der korken og vannet er. I slike tilfeller bør du holde i korken og regulere innstillingen så eteren holder seg midt i skåla. |
|
|
||
|
|
|
|