Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del B: Elstatikk

B12 Elektrofor

Stikkord: 
Dielektrikum, isolator 
Elektrisk ladning 
Elektrostatisk induksjon, elektrostatisk fordeling 
Coulombs lov 

 
Elektrofor uttales med trykk på siste stavelse og med o som i sol. Det betyr noe i retning av "som lager elektrisitet". 

Apparatet består av en metallskive som står på et dielektrikum. Vi kan flytte på metallskiva ved hjelp av et isolerende handtak. En elektrofor kan man godt lage selv. Isopor egner seg til underlag. Det svakeste leddet er ofte handtaket i metallskiva. Det er ikke alltid det isolerer nok, og da går det ikke bra. I alle tilfelle bør en sørge for å vaske handtaket med rødsprit en gang i mellom.

....


Jf:
B08 Ladd ball strømmer 
B13 Øse ladning - elektroskop 
Fysikk på roterommet: 
Tiltrekking og frastøting s 91-92 
Utstyr:
Elektrofor 
Elektroskop 
2 like baller opphengt i isolerende trådøse
Noen læremiddelforretninger fører også elektroforer, men selv da kan det hende at handtaket ikke er bra nok. 

Først gnir vi underlaget så det får ladning, og så setter vi metallskiva på plass. Så tar vi på metallet med en finger og tar fingeren vekk igjen. (Dvs vi jorder metallet en liten stund.)

Anta at underlaget er positivt. I så fall vil det trekke elektroner fra oss til metallet når vi tar på det, og når vi tar vekk fingeren, er metallet isolert og negativt elektrisk ladd. 

I et stativ henger en liten aluminiumbit i en bomullstråd. Vi berører Al-biten med det ladde metallet, og biten spretter vekk fordi den får samme ladning som skiva. Kanskje vipper Al-biten inn igjen, og så ut igjen flere ganger. Det kommer an på hvor ledende bomullstråden er.

...


 


  Sett metallskiva tilbake på plass og ta på den. Legg noen små papirbiter på elektroforskiva. Ta på den. Selv om metallet nå er ladd, virker det ikke, for ladningene i metallet og i isoporen er så nær hverandre at de nøytraliserer hverandre. Løft metallskiva og papirbitene vil kanskje reise seg eller sprette vekk.

To pingpongballer henger i tråder slik at de så vidt berører hverandre. De har metallmaling sånn at de er svakt ledende. Vi lader kulene mange ganger ved hjelp av en elektrofor og ser at de spriker fra hverandre. 
Noen bomullstråder er svakt ledende, da er det vanskelig å få til dette forsøket, derfor bør vi bruke silke eller nylon.

Den måten vi lader elektroforen på, heter enten ladning ved fordeling eller elektrostatisk induksjon. 
Det er ladningen i det isolerende stoffet som induserer ladning i metallet, og så slipper ikke denne ladningen ut igjen når vi tar vekk fingeren. Vi kan også si at den fordeler ladningen i metallet og i den som rører ved det.

Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
B13
Del B
3. avdeling
Indeks