Del
D: Trykk
D10 Egg i flasker
Stikkord:
Lufttrykk Deltrykk |
Hvert av de fire eggene skal inn i hver sin flaske/kolbe. Eggene er hardkokte (8 - 10 min). Etter at skallet er fjernet skal de være for store til å gå ned gjennom flaskeåpningen. |
…
Jf:
Gasslovene A07 60 % O2 i lufta D11 Fysikk på roterommet: Lys under glass s 42 Egg i flaske s 47 Mer fysikk på roterommet:
Utstyr:
|
1
Tenn på en liten papirlapp og slipp den brennende nedi flaska.
Sett egget oppe flaskeåpningen. Når ilden slokner, kryper egget inn i flaska. Først utvider lufta seg fordi den blir varmet opp av flammen. Når lufta blir kald igjen og trykket faller, virker egget som en ventil og blir presset inn av lufta utafor. 2 Ha litt vann i flaska og sett den på et gassbluss. Etter at vannet har kokt en liten stund, slokker du gassblusset og tetter flaskeåpningen med egget. Etter en liten stund kryper egget inn i flaska. Lufta vider seg ut fordi den blir varm, men først og fremst er det vanndampen som fortrenger lufta i flaska. Når avkjølingen begynner, blir dampen kondensert til vanndråper og trykket under egget blir lite.
|
||||
3
Sett et kakelys på egget. Tenn lyset og senk flaska ned over det
brennende lyset sånn at egget stenger flaskeåpningen- Etter
stund slokner flammen samtidig som egget begynner å krype opp i flaska.
Lyset slokner fordi oksygen blir brukt opp. Men samtidig er det dannet karbondioksid og vanndamp; kanskje blir det flere gassmolekyler enn før. Den virksomme effekten også her er oppvarmingen av lufta sånn at den vider seg ut og slipper ut forbi egget. Ved avkjølingen blir det undertrykk i flaska. 4 Varm opp flaska med en hårtørrer og sett egget over flaskehalsen når du tror lufta i flaska er varm nok. Ved avkjølingen blir egget klemt inn av lufta utafor. Det kan være vanskelig å få flaska varm nok, og derfor kan det bli nødvendig med ekstra avkjøling av flaska etterpå med kaldt vann, eller snø. |
|||||
|
|
||||
|
|
|
|