Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del D: Trykk
 
 

D11 - 60 % O2 i lufta


 



 
 
Stikkord:
Lufttrykk
Deltrykk

Jf:
Egg i flasker D10

Fysikk på roterommet:
Lys under glass s 42

Mer fysikk på roterommet:
O2 i lufta s 26 

Utstyr:
Egnet vannkar
Erlenmeyerkolber eller måleglass
Stearinlys
Telys med mange veker

Et stearinlys er plassert i en holder så det står opp av vann. Hold et stort måleglass, eller en erlenmeyerkolbe med stor åpning, opp-ned over lyset, og senk kolben ned så åpningen kommer under vann. Dermed er lufta inne i kolben innestengt, og lyset slokner når en del av oksygenet i flaska er brukt opp. 

Flinke 5.-klassinger (i 5 på) vet at det skal være 20 prosent oksygen, og at vannet inne i glasset stiger akkurat så høyt at det passer med det etter at lyset er sloknet. Lærere verden over viser dette forsøket, men det er sannelig ikke lett å få det til, ofte kan det bli bare 10 %, ofte blir det mer.

  Kanskje har det noe å gjøre med at lyset slokner lenge før alt oksygen er brukt opp. Det kan man vise ved å ha elektrisk tenning med en glødetråd. Man kan tenne lyset om igjen etter at det er gått ut, når bare restoksygenet har fordelt seg. 

Man kan i hvert fall prøve med et lys med kraftig flamme. For å få til det tok vi veken ut av et langt lys og stakk biter av den ned i små hull som vi laget i et telys. Vi hadde i alt 9 veker i lyset. Det satte vi på et passende stativ ned i vannet og holdt flaska over igjen. Denne gangen så det ut til at vi hadde brukt opp 60 % av lufta, så høyt steg vannet. 

..


 
  Det som skjer, er at når vi senker flaska ned over flammen, blir lufta i flaska varmet opp og utvider seg. Når noe av oksygenet er brukt opp slokner flammen, lufta blir kald igjen. Da synker trykket, og lufttrykket utafor sørger for å presse vann inn i flaska.

Vi skal så vise et forsøk der vi holder lufta innesperret helt fra den er kald til den blir kald igjen. Vi må ha flaskehalsen langt ned i vann, så det kan bli overtrykk inne i flaska uten at luft blir skjøvet ut. Til stearinlyset er det fastet en liten glødetråd som vi kan sende strøm gjennom, og på den måten tenne lyset etter at lufta er avstengt. Ved hjelp av et tynt plastrør sørger vi for at trykket inni flaska og utafor er like store til å begynne med. Vannoverflata inne i flaska og utafor er da også like høye. I den stillingen spenner vi fast flaska og trekker ut plastslangen. 

 Nå tenner vi flammen. Den bør brenne med forholdsvis liten flamme, så lufta ikke blir så mye varmet opp at den presser seg ned og ut av flaska. Flammen slokner, men etter en liten stund kan vi tenne den igjen, kanskje 3 - 5 ganger. Så kan man godt la forsøket stå til neste dag, så man er sikker på at lufta har fått omgivelsenes temperatur igjen. Det er da vanskelig å se noen høydeforskjell mellom vannstanden i og utafor flaska. Når oksygenet blir brukt opp, blir det altså dannet omtrent like mange andre typer molekyler

 
Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
D12
D00
3. avdeling
Indeks