Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del D: Trykk

D18 Osmose


Stikkord:
Deltrykk

Jf:
Galileos hull D16
Diffusjon D17

Utstyr:
Cuprophan
Filmeske (eller annet utstyr) med gjennomføring 
av tynn plastslange, og lokk med stor åpning
Kopp med sterk oppløsning av salt
Stativ 

I gamle fysikklærebøker kan man finne oppskrifter på forskjellige semipermeable membraner, eller halvgjennomtrengelige hinner, som vi sier nå. Det som ble mest brukt i skoler var kanskje grisens urinblære, som man helst uttaler svineblære. 

I kunstige nyrer blir væske sendt gjennom en eske med et par hundre tynne halvgjennomtrengelige hinner.

En sånn nyre koster et par hundre kroner, og med noen hundre hinner på 5 cm ? 25 cm har man halvgjennomtrengelige hinner nok til midt ut i neste århundre. Man bare spretter opp esken med et par sterke skrutrekkere. Vi kan også godt tenke oss at læremiddelforretningene kan gjøre det og selge hinnene videre for kanskje kr 50/stykke. 

Så skal man lage en vasstett celle med denne hinna.

......


  Vi brukte en filmeske. I bunnen av esken laget vi et lite hull sånn at vi kunne sette inn en klar plastslange. Man kan godt bruke et glassrør hvis man heller vil det. 

 Hullet kan man lage med et lite bor, eller man kan svi det. Vi laget også et hull av mesteparten av lokket, men det må ære igjen nok langs kanten til at det slutter godt mot hinna og resten av esken. 

Vi fylte så esken med saltvann og la hinna over. Det prøvde vi å få til med minst mulig luft mellom hinna og oppløsningen. Så satte vi på lokket, snudde cellen med bunnen ned og senket den ned i vann. Vannet begynte å stige i stigerøret med en gang. 

Vi har bare gjort kvalitative forsøk, og de går bra. I våre slanger (3 mm innvendig) steg menisken med en fart omtrent som en passende minuttviser. Ellers skal en énprosentig NaCl-løsning ha et osmotisk trykk av størrelsesorden atmosfære. Det svarer til at man må ha en 10 m høy slange. Men det forutsetter en absolutt vanntett eske, og at hinna overhodet ikke slipper saltmolekyler gjennom. Dessuten forutsetter det at oppløsningen ikke blir tynnere av det vannet som trenger inn. 

   
Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
E01
D00
3. avdeling
Indeks