Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim
Fysikkforsøk for videregående skoler 
 

Del F: Godbiter

F08 Farger i såpehinner


 


Stikkord: 
Teorien er den samme som for farger i såpehinner (F10) og for Braggspredning
 
 

Jf: Rom stoff tid

F10
 
 

Utstyr:
Såpeoppløsning
Passende rammer for plane såpehinner
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dette er forsøk som elevene må gjøre hver for seg eller i små grupper. Vi tror det er vanskelig å vise fram plane såpehinner sånn at alle kan observere de samme fargene. 

Fargefenomenene i såpehinner er av samme art som dem vi ser i newtonringer (se F10). De er et interferensfenomen som opptrer der lys blir reflektert eller brutt fra to svært nærliggende flater. 

Som "såpe" brukte vi et syntetisk vaskemiddel. Det blir ofte anbefalt å tilsette noe glyserol og noe sukker. Da skal såpehinna holde seg noe lenger enn ellers. I Norge er det ofte vanskelig å gjøre forsøk med såpehinner i oppvarmede rom om vinteren, for da er lufta ofte så tørr at såpevannet fordamper altfor fort. 

 Vi ser på plane såpehinner som vi holder loddrett. Som ramme for hinna kan vi bruke nesten hva som helst som danner en plan ring, en kopp f eks eller en piperenser som vi bøyer til. Vi brukte også en hermetikkboks som var malt svart innvendig, sånn at gjennomfallende lys ikke skulle forstyrre.

Det blir farger i reflektert lys fra vinduer, fra en stor lys flate eller en lampe. Lyset blir samtidig reflektert fra for- og baksida av såpehinna, og da er det bølgelengden av lyset som avgjør om det blir konstruktiv interferens eller ikke.
 


..

.

Vannet i såpehinna siger langsomt nedover. Derfor blir hinna etter hvert tynnere øverst, og der ser vi først fargestriper. Etter en liten stund blir den øverste delen så tynn at den ikke gir konstruktiv interferens for noe lys. Den blir svart, hvis bakgrunnen også er helt svart. Nederst er hinna tjukkere, kanskje for tjukk til at vi oppfatter fargefenomener. 

Hinna brister når den blir for tynn øverst.

Vi har hatt vanskeligheter med å se farger i en hinne som vi holder horisontalt. Kanskje er den da for tjukk over det hele, eller kanskje kommer det av at den er så jamtjukk at det er samme bølgelengde av lys som interfererer konstruktivt over det hele. Da ser vi ikke fargeforskjeller, og da oppfatter vi det ikke som kulør i det hele tatt.

Offisielt omfatter ordet farge også svart, grått og hvitt. Vi må tenke igjennom dette. Helst skulle vi brukt ordet kulør.

Farger i såpehinner og newtonringer er to sider av samme sak det er samme fenomen. De må ikke forveksles med de fargefenomenene man noen ganger ser i reflekser i plastlokk. Disse fargene har med polarisert lys å gjøre. 

Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
F09
 Del F
3. avdeling
Indeks