Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del H: Lys med video
 
 

H01 Bøyning i spalte

Stikkord:
Bøyning
Spalte

Utstyr
To regulerbare spalter
Videokamera og tv (monitor)
Stearinlys
Fyrstikker
Laboratoriejekk

Det går an å kikke gjennom en smal sprekk mellom fingrene mot et brennende stearinlys noen meter unna og se at bildet av flammen vider seg ut når man gjør sprekken mellom fingrene smalere og smalere.

-

Det går også an å vise bøyningen av lyset i en spalte på en vegg eller en filmskjerm, men da må en ha et svært sterkt lys, og man må tett inntil veggen. Bare noen få kan se det samtidig.

Med video og tv-skjerm kan alle være med å se fenomenet bedre enn med andre metoder vi kjenner. Rommet bør være dunkelt, det trenger ikke være helt mørkt.

  Vi bruker et stearinlys; vi syns det er enklere enn å bruke en vanlig lampe. Hvis vi setter kameraet et par meter unna, kan man bruke lyset direkte uten noen avgrensende spalte foran. 

Like inntil videolinsa setter vi en regulerbar spalte. Det er bøyningen i denne spalten vi observerer.

Innstill kameraet på avstand uendelig, og hold det på den innstillingen. Ikke skarpstill seinere.

Før bøyningsspalten er på plass, retter vi inn kameraet mot lyskilden. Vi ser nå lysspalten på skjermen. Nå setter vi bøyningsspalten på plass så nær inntil kameralinsa som det går an.

  Med relativ stor spaltebredde ser vi et bilde av lysspalten på skjermen.

Du bør ikke skarpstille på dette bildet, kameraet skal helst stå på uendelig, men du får nok gode resultater uansett.

..

..

Nå kan vi zoome inn så langt som mulig, dvs at linsa skal være i tele-posisjon, størst brennvidde, størst bilde.

Så regulerer vi bøyningsspalten. Når den blir smalere, ser vi at bildet vider seg ut, og vi ser at det danner seg lysmaksima og minima utover til hver side.

Gjør spalten enda smalere, og med vår spalte gikk det da slik at hele bildet gikk med bare til det sentrale maksimum. Alle sidemaksimaene forsvant ut av bildet. Da vi så zoomet ut (mindre brennvidde, vidvinkelinnstilling) igjen, fikk vi tilbake det sentrale maksimum og en rekke sidemaksima.

  For å få pene bøyningsbilder må en ha fine regulerbare spalter, og de er dyre. Vi fikk også tilfredsstillende resultater med en spalte vi laget sjøl. Spalten er åpningen mellom to barberblad montert på en passende pappskive eller diasramme. Spalten skal være kileformet.

Man må være svært omhyggelig når man lager spalten. Barberbladene skal gå praktisk talt helt sammen i den ene kanten, og være ganske nær hverandre i den andre kanten også.

Spalten monterte vi i en holder på en laboratoriejekk. Da kunne vi, når den var på plass, heise den forsiktig opp og ned og dermed variere spaltebredden uten å røre oppstillingen for øvrig. 

Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
H02
Del-H
3. avdeling
Indeks