Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del A: Varme

A13 Lavtemperaturkoking

Stikkord:
Koking ved lav temperatur
Damptrykk
Kondensering

Jf:
Adiabatisk tåke, A09
Kondensstriper, A10
Eterdamp, A11
Vann koker til is, A12

Mer fysikk på roterommet: 
Koking ved lavt trykk s 14
 
 

Utstyr:
Erlenmeyerkolbe, ca 1/2 L
Propp
Ballong
Gassbluss
Stativ til å sette kolben opp ned

Vann koker ved temperaturer langt under 100 oC når trykket er lavt nok. En ballong viser at trykket virkelig er lavt.

Vi bruker en erlenmeyerkolbe på litt mindre enn 1/2 L. Det blir nokså lavt trykk i kolben, og kanskje går en større kolbe lettere i stykker. Vi har ikke opplevd det, men bruk i alle tilfeller briller. Kolben bør ha forholdsvis tynn hals sånn at vi kan stenge den med en ikke for stor gummipropp.

Stapp en ballong med litt luft i ned i kolben. Det må være så lite luft i ballongen at du får den inn i kolben. 

Hell vann i kolben så det står halvannen centimeter over bunnen. Sett kolben over et gassbluss, og la vannet fosskoke i vel et halvt minutt. Da kan vi regne med at mesteparten av lufta er drevet ut, og at det er nesten bare vanndamp over vannet. Skru av gassen og sett proppen i kolben. Snu kolben opp ned for å unngå lekkasje. Sett den i et stativ så vi ser vannet i kolbehalsen

Nå ser vi at vannet koker uten varme under i kanskje 10 - 15 min. Samtidig vokser ballongen og fyller nesten hele kolben.

Vanndampen har mindre varmekapasitet enn vannet og blir derfor fortere avkjølt. Der det er kaldest, øverst i kolben, blir dampen til vann. Da synker trykket over vannet, og vannet fortsetter å koke selv om det også er blitt noe kaldere. 

Det er lite luft rundt ballongen, nesten bare vanndamp. Jo mer trykket i dampen faller, dess mer vil lufta inne i ballongen kunne vide seg ut. Lufta i ballongen er også blitt varm, men det spiller forholdsvis mindre rolle. Hvis du ser på kolben etter at det er gått en times tid, kan vi vel regne med at alt sammen har romtemperatur. Ballongen er fortsatt stor, altså må det være svært lite trykk rundt den. Mettingstrykket for vann ved rundt tjue celsius-grader er ikke særlig stort.

Du kan nå løsne proppen og slippe inn luft. Da faller ballongen sammen til nesten ingen ting igjen. 


 

Neste forsøk

Tilbake til innholdsfortegnelser

A14

Del A

3. avdeling

Indeks