Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler
Stikkord: Jf: Mer
fysikk på roterommet: Utstyr:
|
Vann koker ved temperaturer langt under 100 oC når trykket er lavt nok. En ballong viser
at trykket virkelig er lavt. Vi bruker en erlenmeyerkolbe på litt mindre
enn 1/2 L. Det blir nokså lavt trykk i kolben, og kanskje går en større kolbe
lettere i stykker. Vi har ikke opplevd det, men bruk i alle tilfeller
briller. Kolben bør ha forholdsvis tynn hals sånn at vi kan stenge den med en
ikke for stor gummipropp. |
Stapp en ballong med litt luft i ned i
kolben. Det må være så lite luft i ballongen at du får den inn i
kolben. Hell vann i kolben så det står halvannen centimeter over bunnen. Sett
kolben over et gassbluss, og la vannet fosskoke i vel et halvt minutt. Da kan
vi regne med at mesteparten av lufta er drevet ut, og at det er nesten bare
vanndamp over vannet. Skru av gassen og sett proppen i kolben. Snu kolben opp
ned for å unngå lekkasje. Sett den i et stativ så vi ser vannet i kolbehalsen. Nå ser vi at vannet koker uten varme under i kanskje 10 - 15 min. Samtidig
vokser ballongen og fyller nesten hele kolben. Vanndampen har mindre varmekapasitet enn vannet og blir derfor
fortere avkjølt. Der det er kaldest, øverst i kolben, blir dampen til vann. Da
synker trykket over vannet, og vannet fortsetter å koke selv om det også er
blitt noe kaldere. Det er lite luft rundt ballongen, nesten bare vanndamp. Jo mer
trykket i dampen faller, dess mer vil lufta inne i ballongen kunne vide seg
ut. Lufta i ballongen er også blitt varm, men det spiller forholdsvis mindre
rolle. Hvis du ser på kolben etter at det er gått en times tid, kan vi vel
regne med at alt sammen har romtemperatur. Ballongen er fortsatt stor, altså
må det være svært lite trykk rundt den. Mettingstrykket for vann ved rundt
tjue celsius-grader er ikke særlig stort. Du kan nå løsne proppen og slippe inn luft. Da faller ballongen
sammen til nesten ingen ting igjen. |
Neste forsøk |
Tilbake til innholdsfortegnelser |
||