Fysisk institutt og ILS, UiO, Andersen og Øgrim, 1999
Fysikkforsøk for videregående skoler

Del D: Trykk

D15 Går det til bunns?


Stikkord:
Arkimedes' lov
Lufttrykk

Jf :
Gasslovene A07..\a\a07.html
Hydrostatisk trykk D06

Fysikk på roterommet:
Egg i ferskvann og saltvann s 35
Kartesisk dykker s 55
Hva flyter s 55

Mer fysikk på roterommet: 
Veie i vann s 66
Oppdrift på handa s 67
Sugekopper og oppdrift s 67
Steiner i båt s 68
Ballongen i bussen s 69

Utstyr:
Klar brusflaske eller
Høyt måleglass
Dråpepipette
Liten jernbit (skrue)
Magnet
Høyt glass for tilpassing av vann i pipetten

Med mange års mellomrom leser man i avisene om båter som ikke synker helt til bunns. Det blir påstått at de flyter et stykke ned i vannet. Det er lite sannsynlig, og her følger et forsøk.

 

Vi kan bruke en gjennomsiktig brusflaske, helst så høy som mulig, men det greier seg med en 25 cm flaske også.

 Vi fyller flaska med vann og setter en dråpepipette oppi. Inni pipetten har vi en kulelagerkule eller en liten skrue, i hvert fall noe av jern. Så tilpasser vi mengden av vann inne i pipetten sånn at den så vidt flyter. Da er båten ferdig. 

 Med en magnet trekker vi båten nedover til bunnen av flaska. Hvis det er en passe blanding av vann og luft i pipetten, blir båten liggende på bunnen. Hvis ikke, må du enten slippe ut noe vann eller noe luft fra pipetten. Jo høyere flaske er, dess lettere er det å tilpasse pipetten. Enda bedre enn en høy flaske er et langt tynt gjennomsiktig plastrør. Jo tynnere rør dess bedre går det med magneten også.

Man kan studere hvordan vannoverflata inne i pipetten flytter seg med dybden. Jo nærmere bunnen, dess større er trykket og dess mer er lufta i pipetten klemt sammen.

Pipetten er derfor tyngre når den ligger på bunnen enn når den flyter i vasskorpa, fordi det er mer vann i den når den er dypt nede. 

Du kan prøve å få båten til å sveve akkurat der den har samme vekt som like mye vann. Det går ikke. Balansen er ikke stabil. En ørliten forrykning nedover fører til større tyngde og pipetten synker fortere. Ved en forskyvning oppover blir det motsatt. 

 I riktige båter - og i tømmerstokker - er det nok også luft som har med balansen å gjøre. Derfor flyter de eller synker de, ikke noe midt i mellom. Det hender at tømmerstokker flyter i praktisk talt loddrett stilling med bare nesten usynlige millimeter over vasskorpa. 

Det kan forekomme at vannet er lagdelt. Noen steder kan det være ferskvann som flyter på lag av saltvann, og der kan det jo tenkes unntak fra regelen.

   
Neste forsøk
Tilbake til innholdsfortegnelser
D16
D00
3. avdeling
Indeks